آزمون شخصیت شناسی MBTI

آزمون شخصیت شناسی MBTI

تست شخصیت شناسی بر اساس شناخت نقاط قوت افراد، اندازه‌گیری ترجیحات فرد در درک دنیا و نحوه و چگونگی تصمیم‌گیری است. بر اساس 16 نوع تیپ شخصیتی طراحی شده است. این تست توسط ایزابل مایرز و مادرش کاترین بریگز با استفاده از تئوری کارل یونگ تهیه شده است. این تست یکی از ابزارهای قدرتمند روان شناسی در دنیا شناخته می شود.

از این تست برای شناخت شخصیت افراد استفاده نمود تا بتوان با دانستن خصوصیات تیپ شخصیتی این اشخاص پس از استخدام، آن ها را در بهترین موقعیت شغلی که با خصوصیاتشان همخوانی دارد، قرار داد. اگر شما در جایگاه کارفرما قرار دارید، با استفاده از تست MBTI می توانید کارمندان را بهتر شناخته و از آن ها کارهایی را بخواهید که بتوانند بهترین عملکرد را در انجام آن داشته باشند. بدین وسیله شما می توانید بهترین نتیجه را در کمترین زمان ممکن بگیرید و سریع تر به سمت موفقیت حرکت کنید.

تست شخصیت شناسی MBTI چیست؟

آزمون شخصیت شناسی (Mayers-Brigs Type Indicator) معروف به MBTI یک پرسشنامه روان‌سنجی است که هدف آن، اندازه‌گیری ترجیحات فرد در درک دنیا و نحوه و چگونگی تصمیم‌گیری است. هر چند مؤلفان این پرسشنامه (کاترین بریگز و دخترش ایزابل مایرز) ادعا می‌کنند که ایده مرکزی خود را از روی تئوری‌های تیپ شخصیتی کارل گوستاو یونگ استنتاج کردند؛ ولی بسیاری از متخصصان حوزه روانشناسی و همچنین شاگردان یونگ بر این باورند که بریگز و مایرز از فهم تئوری یونگ عاجز بوده‌اند. در ادامه مطلب ” آزمون شخصیت شناسی MBTI “ با ما همراه باشید.

مایرز و بریگز این آزمون تیپ شخصیت شناسی را ابتدا در جنگ جهانی دوم به این سبب طراحی کردند تا بتوانند مناسب‌ترین شغل را برای زنانی که در صنعت نظامی فعالیت می‌کردند را بیابند. سؤال‌های این تست گسترش یافت تا اینکه در سال ۱۹۶۲ با عنوان آزمون شخصیت مایرز-بریگز منتشر شد.

با گذراندن این آزمون درخواهید یافت که فردی درون‌گرا هستید و یا برون‌گرا، در جمع‌آوری اطلاعات شهودی هستید یا فردی حسی، شخصیتی احساسی دارید یا منطقی و در سبک هدایت با جهان خارج ادراکی برخورد می‌کنید یا قضاوتی.

مبنای تیپ شخصیت شناسی MBTI

مبنای نظریه تیپ‌های شخصیت شناسی ۱۶ گانه MBTI بنا نهاده شده است. منتها قبل از اشاره به  این تیپ ها لازم است با ویژگی های فردی از نظر ارتباطی آشنا باشید.

  1.  انسان‌ها در “ارتباط برقرار کردن” با دنیای اطراف یا برون‌گرا (Extrovert) هستند یا درون‌گرا (Introvert)
  2.  انسان‌ها در “دریافت اطلاعات” از دنیای اطراف یا حسی و حس گرا (Sensing) هستند یا شمی و شهودی (Intuitive)
  3. انسان‌ها در “تصمیم‌گیری” یا احساسی (Feeling) هستند یا فکری (Thinking)
  4. انسان‌ها در “نظم و ساختاری که به زندگی خود می‌دهند” یا ملاحظه کننده و ادراکی (Perceiving) هستند یا داوری کننده و قضاوتی (Judging)

بر این مبنا ۸ تیپ شخصیتی MBTI شکل می‌گیرد که عناوین آن به شرح زیر است:

  • درون‌گرای حسی IS
  • درون‌ گرای شهودی IN
  • درون‌ گرای احساسی IF
  • درون‌ گرای فکری IT
  • برون‌ گرای حسی ES
  • برون‌ گرای شهودی EN
  • برون‌ گرای احساسی EF
  • برون‌ گرای فکری ET

هر کدام از این تیپ‌های شخصیتی MBTI ویژگی‌های خاص خود و همچنین نقاط قوت و ضعف منحصربه‌فرد خود را دارند و هیچ‌کدام بر یکدیگر رجحان و برتری خاصی ندارند.

16 تیپ شخصیت شناسی MBTI

در حالت کلی تیپ شخصیتی MBTI به 16 حالت کلی تقسیم می شوند که عبارتند از:

  1. تیپ شخصیتی INTJ
  2. تیپ شخصیتی INTP
  3. تیپ شخصیتی ENTJ
  4. تیپ شخصیتی ENTP
  5. تیپ شخصیتی INFJ
  6. تیپ شخصیتی INFP
  7. تیپ شخصیتی ENFJ
  8. تیپ شخصیتی ENFP
  9. تیپ شخصیتی ISTJ
  10. تیپ شخصیتی ISFJ

  11. تیپ شخصیتی ESTJ
  12. تیپ شخصیتی ESFJ
  13. تیپ شخصیتی ISTP
  14. تیپ شخصیتی ISFP
  15. تیپ شخصیتی ESTP
  16. تیپ شخصیتی ESFP

 

انواع ویژگی در تست شخصیت شناسی MBTI :

  •  درون‌ گرا Introvert

در تیپ شخصیت شناسی MBTI افراد درون‌گرا کسانی هستند که تمایل دارند قلمرو شخصی داشته باشند. آن‌ها فقط برای دوستان صمیمی خود از هیجانات خود سخن می‌گویند و تا حد امکان قصد ندارند در مرکز و کانون توجه باشند. صحبت نکردن آن‌ها به معنای بی‌تفاوتی آن‌ها نیست و نگرش آن‌ها از درون آن‌ها می‌آید. افرادی کم‌حرف هستند و علاقه‌مند به سکوت هستند.

نگرش درون‌گرا از درون برانگیخته می‌شود و با عوامل درونی و ذهنی هدایت می‌شود.

افراد درون‌گرا در ارتباط برقرار كردن با آدم‌های جدید مشـكل دارند و از دید و بازدیدهای غیرمنتظره و ناگهانی متنفر هستند. در بین انبوه مـردم بودن آن‌ها را دل‌زده می‌کند. راندمان این افراد در خلوت بیشتر است. مسئولیت پذیری بالایی دارند، و می دانند مسئولیت پذیری چیست؟ و چنانچه در کار خود اشتباهی کنند، از دست خودشان بیشتر از دیگران ناراحت می‌شوند. شخصیت آن‌ها در خلوت خود با آنچه در جمع دیگران هستند متفاوت است. در جمع‌های غریبه ساکت و در میان دوستان خود راحت هستند. قبل از صحبت کردن بسیار فکر می‌کنند و قبل از تصمیم‌گیری‌هایشان بسیار تأمل می‌کنند.

برون‌گراها همیشه درون‌گراها را به خیال‌باف بودن، احساساتی بودن، عجیب‌وغریب بودن و ذهنی‌گرایی متهم می‌کنند. بیش از 40 درصد نوابغ دنیا را افراد درون‌گرا تشکیل می‌دهند.

  •  برون‌گرا Extrovert

در تیپ شخصیت شناسی MBTI نگرش افراد برون‌گرا از بیرون سرچشمه می‌گیرد و با عوامل بیرونی هدایت می‌شود. این افراد رقابتی، سریع و واقع‌گرا هستند و تمایل دارند همه‌چیز شفاف و مشخص باشد و ایهام و ابهام را برنمی‌تابند. برون‌گراها تمایل به فردگرایی دارند و دوست دارند که همیشه با دیگران متفاوت باشند و این تفاوت را ابراز کنند. برای همین است که آن‌ها همیشه تمایل به رقابت با دیگران دارند. برون‌گراها اشتباه قبلی خود را نمی‌پذیرند و با لجاجت قصد دارد تا حرف و نظر خود را به دیگران تحمیل کنند.

تنهایی برای این افراد آزاردهنده است و به‌راحتی می‌توانند برای خود دوستان جدید پیدا کنند و به‌راحتی اطلاعات شخصی خود را با دیگران در میان می‌گذارند. عقیده خود را با دیگران مقایسه می‌کنند و به‌ راحتی افکار خود را بیان می‌کنند.

شخصیت آن‌ها در خلوت خودشان با حضور در جمع دیگران کاملاً یکسان است.

ابتدا حرف می‌زنند و بعد فکر می‌کنند.

  • حسی‌ها Sensing

در تیپ شخصیت شناسی MBTI تـمركز حسی‌ها بر دنیای فیزیكی است. حسی‌ها آنچه را که قابل اندازه‌گیری است مهم می‌دانند. شواهد عینی و محسوس را می‌بینند، به آنچه كه “هست” علاقه دارند. تنها بدیهیات و مشهودات را می‌بینند. به جزئیات بسیار توجه دارند و واقع‌بین هستند. همان افرادی که وقتی وارد منزل می‌شوند، اولین نفراتی هستند که تغییرات دکوراسیون منزل را متوجه می‌شوند.

به دانستن حقایق و شواهد نیاز دارند و لذت فیزیکی را بیشتر دوست دارند.

در لحظه زندگی می‌کنند و برایشان مهم است که در حال حاضر چه اتفاقی می‌افتد و تمایل دارند از آنچه در جریان است دقیقاً آگاه شوند.

شمی ها (شهودی‌ها)

  • شمی ها (شهودی‌ها) Intuition

در تیپ شخصیت شناسی MBTI افراد شهودی، به احتمالات بیش از خود حقایق اهمیت می‌دهند. این اشخاص از حس ششم، ندای درون و حدس و گـمـان (شم) بیش از حواس پنج‌گانه خود استفاده می‌کنند.

به استنباط توجه ویژه دارند. آن‌ها برخلاف حسی‌ها به تصور و خیال بیش‌تر اهمیت می‌دهند و به الهام و حرف دلشان احترام می‌گذارند. شمی ها به آینده توجه دارند و احتمالات جدید را حدس می‌زنند.

تمایل دارند حوادث را پیش‌بینی کرده و شرایط را تغییر دهند. همچنین آرمان‌گرا و خیال‌باف هستند. از تشبیهات و استعاره‌ها استفاده می‌کنند. آن‌ها در آینده و یا گذشته زندگی می‌کنند و علاقه‌مند به موضوعات جدید و نامتعارف هستند.

  • احساسی‌ها Feeling

در تیپ شخصیت شناسی MBTI اگر تصمیم‌های شما بر اساس ارزش‌های شخصی تعریف می‌شود، شما یک فرد احساسی هستید. آن‌ها به دیگران و احساساتشان علاقه‌مند هستند و به این همدلی با دیگران افتخار می‌کنند. خیلی زود از اینکه دوست یا همکارشان احتیاج به کمک یا همدردی دارند متوجه می‌شوند و حقیقت را پنهان می‌کنند تا شخص مقابل خود را آزرده‌خاطر نکند. همیشه برچسب احساسی بودن و ضعیف بودن به آن‌ها خورده می‌شود و از حرف‌های دیگران آزرده‌خاطر می‌شوند. جوهای دوستانه را ترجیح می‌دهند و دیگران را بر مبنای اخلاق آن‌ها ارزیابی می‌کنند. برای سنجش میزان مهارت کنترل هیجان خود تست رایگان هوش هیجانی EQ را انجام دهید.

  • فکری‌ها Thinking

در تیپ شخصیت شناسی MBTI فکری‌ها، الگوها و تصمیماتی را می‌پذیرند که منطق پشت آن نهفته باشد. به اینکه در جریان‌های تصمیم‌گیری، تحلیل می‌کنند و با شواهد موجود و مدارک تصمیم می‌گیرند افتخار می‌کنند و یک تحلیل منطقی از تصمیم‌گیری خود ارائه می‌دهند؛ هر چند ممکن است که نتایج آن‌ها ناخوشایند باشد. آن‌ها به واقعیات ارزش می‌دهند و علاقه‌مند به اهداف و ایده‌ها هستند.

فکری‌ها تصمیماتی را می‌پسندند که به لحاظ منطقی معنی‌دار باشند. آن‌ها افتخار می‌کنند که در جریان تصمیم‌گیری، عینی و تحلیلی هستند. با تحلیل کردن و سبک و سنگین نمودن مدارک و شواهد موجود تصمیم می‌گیرند و یک تحلیل منطقی از موقعیت تصمیم‌گیری ارائه می‌دهند. هر چند ممکن است که به نتایج ناخوشایند برسند! در رفتارشان با دیگران بسیار سختگیر هستند و در بیان افکار خود صادق و رو راست هستند. اغلب به آن‌ها برچسب سنگدل بودن خورده می‌شود چرا که رفتار آن‌ها با دیگران بر اساس عدالت است. این افراد جو  رسمی را ترجیح می‌دهند.

  • داوری کننده‌ها Judging

در تیپ شخصیت شناسی MBTI این افراد تمایل دارند که در ساختار و نظم مشخصی کار کنند و کارهای آن‌ها ساختار یافته باشد.

بسیار قاطع هستند و در تصمیمات خود کاملاً مصمم هستند و همان‌گونه که از نام آن مشخص است، روحیه داوری کننده و قضاوت دارند. افرادی سازمان‌ یافته و منظم هستند. کاملاً دوستدار جداول زمان‌بندی و برنامه‌های از پیش تعیین‌شده هستند و از انجام کارهای ناگهانی بیزار هستند. افرادی هستند سخت‌کوش و بسیار مسئولیت‌پذیری دارند.

آن‌ها لزوماً افراد ایرادگیری نیستند و فقط می‌خواهند که مسائل را حل کنند.

  • ملاحظه کننده‌ها Perceiving

در تیپ شخصیت شناسی MBTI این افراد در چهارچوب خاصی نمی‌گنجند و از قوانین دست و پا گیر بیزار هستند و تمایل دارند که منعطف باشند. آن‌ها از مسیر زندگی لذت می‌برند و به‌ جای کنترل کردن زندگی، می‌خواهند آن را درک کنند.

ملاحظه کننده‌ها معمولاً کارهایی که شروع می‌کنند را تا انتها به پایان نمی‌رسانند، بی‌نظم هستند و مصداق بارز: هرچه پیش آید، خوش آید هستند و درنهایت آرامش کارها را به پایان می‌برند. به‌ جای اینکه به انتهای کار و نتیجه فکر کنند، به چگونگی انجام دادن آن کار فکر می‌کنند و به لذت بردن از مراحل می‌اندیشند. زمان برای آن‌ها طلا که نه، ارزش مس را دارد.

افرادی هستند سازگار که از اتفاقات غیرمعمول و غیرمترقبه استقبال می‌کنند. افرادی هستند بی‌مسئولیت و وظیفه‌نشناس.

شخصیت شناسی درون‌گرایی

  • درون‌گرای حسی (IS)

در تیپ شخصیت شناسی MBTI از لحاظ ظاهری، بی‌اعتنا و خشک هستند.

از دنیای روزمره فاصله دارند و افرادی خوش‌بین هستند و در قبال فعالیت‌های انسان دوستانه انتظاری ندارند و به آن به دیده‌ی خیرخواهی نگاه می‌کنند. دید هنری دارند و بیشتر به ابراز کردن شهود خود تمایل دارند. افراد درونگرا حسی انرژی خود را از سکوت، تنهایی و استراحت می گیرند، مدت زمان طولانی در یک محیط پر سر و صدا، شلوغ و بسیار محرک می تواند برای آنها خسته کننده باشد.

خصوصیات IS

  • افرادی علاقه مند، صمیمی و مهربان و خیر خواه دیگران هستند.
  • دوست دارند به نیازهای دیگران رسیدگی کنند. لذا شنونده خوبی هستند.
  • در مواقعی که کسی به سختی و گرفتاری افتاده می توانند کمک کنند.
  • دوست دارند محبت خود را عملا اثبات کنند.
  • ضمن حفظ ملاحضات خوشان دوست دارند با دیگران توجه داشته باشند.
  • آدمی در ظاهر آرام اما دارای شخصیت پییچیده هستند.
  • انتقاد پذیر بوده و در کارهای خود مسئولیت پذیری دارند. اگر شخصی به خطر بیفتد به خاطر رفتار دیگران ممکن است خود را سرزنش کند.
  • اهل درگیری نیست مگر اینکه ارزش های او زیر سوال رود. 

شغل های مناسب شخصیت درون‌گرای حسی:

  • هنرمند
  • طراح مد و لباس
  • نجار
  • نقاش
  • جواهر ساز
  • رقصنده
  • باغبان
  • سرآشپز
  • خیاط
  • طراح داخلی
  • سازنده ادوات و سازهای موسیقی
  • سفال گر
  • درون‌گرای شمی (IN)

در تیپ شخصیت شناسی MBTI تیپ درون‌گرای شمی به‌قدری عمیق بر شهود تمرکز دارد که افراد دارای این تیپ، تماس کمی با واقعیت دارند. افرادی خیال‌پرداز، کناره‌گیر و بی‌اعتنا به مسایل عملی بوده و دیگران آن‌ها را خوب درک نمی‌کنند. درون‌گرای شمی افرادی هستند که عجیب‌وغریب به نظر می‌رسند و در کنار آمدن با زندگی روزمره و برنامه‌ریزی برای آینده مشکل دارند.

خصوصیات افراد درون‌گرای شمی (IN):

  • دنبال اصالت بوده و روابط برای او مهم هست.
  • نسبت به خانواده و دوستان خود وفاداری بالایی دارند.
  • به دلیل ملاحضه گری در کار با گروه های کوچک راحتر است.
  • دوست دارند نسبت به نظرات خلاقانه و ایده های رویاگونه خود توسط دیگران تقدیر شوند.
  • بیشتر دوست دارند در خلوت خود باشند و مایل ارتباط با دیگران نیستند.
  • در کنار توجهی که به دیگران دارند اما گاهی مواقع بی خیال هستند.
  • برای رسیدن به اهداف خود بسیار پر شوق هستند.
  • اگر تصمیمی بگیرد آن را با دیگران به اشتراک می گذارد.
  • به صداهای بلند در محیط خود حساس هستند.
  • دنبال شریکی هستند که منطبق با اهداف و تعهداتشان باشد.

شغل های مناسب افراد درون‌گرای شمی

  • نقاشی
  • نویسنده گی
  • شاعری
  • رمان نویسی
  • ناشری
  • سردبیر و روزنامه نگاری
  • ویراستاری
  • آرشیتکت
  • بازیگری
  • موسیقیدانی
  • آهنگسازی
  • گرافیستی
  • طراح صحنه
  • طراح داخلی
  • درون‌گرای احساسی (IF)

در تیپ شخصیت شناسی MBTI افراد دارای تیپ شخصیتی درون‌گرای احساسی، به تفکر منطقی اندک اهمیتی نمی‌دهند و آن را در نطفه خفه می‌کنند. این افراد هیجان خیلی عمیق دارند ولی از ابراز کردن آشکار آن خودداری می‌کنند. آن‌ها مرموز و دست‌نیافتنی هستند و به ساکت بودن، متواضع بودن تمایل دارند. آن‌ها به احساسات و افکار دیگران اهمیت نمی‌دهند و منزوی، سرد و از خود مطمئن به نظر می‌رسند.

  • درون‌گرای فکری (IT)

در تیپ شخصیت شناسی MBTI درون‌گرای فکری کسی است که تمایل دارد در خلوت خود نشسته و به نظریه‌پردازی مشغول شود. آن‌ها ترجیح می‌دهند به موارد انتزاعی بپردازند. تمایل دارند بیشتر خود را بشناسند تا دیگران را. از آنجایی‌که درون‌گرا هستند نمی‌توانند با دیگران به‌خوبی کنار بیایند و از اینکه باورها و عقایدشان را به دیگران منتقل کنند، عاجز هستند. این افراد به‌جای احساسات بر فکر تأکید دارند. از نگاه دیگران انسان‌های لجوج، مغرور و گوشه‌نشینی هستند.

انواع برون‌گرایی

  • برون‌گرای حسی (ES)

در تیپ شخصیت شناسی MBTI آدم‌های برون‌گرای حسی، به دنبال لذت و معاشرت هستند؛ به‌شدت عاشق تجربه‌های جدید هستند و از این‌رو می‌توانند با هر شرایطی کنار بیایند. به‌راحتی می‌توانند با افراد مختلف کنار بیایند اما درعین‌حال حساس هستند. از دیگر ویژگی آن‌ها عاطفی بودن آن‌هاست.

  • برون‌گرای شمی (EN)

در تیپ شخصیت شناسی MBTI این تیپ شخصیتی، بسیار خلاق هستند و دائماً به دنبال یافتن فرصت‌های جدید هستند. از این‌رو در کسب‌ و کارهای خود، افراد بسیار موفقی هستند. آن‌ها تصمیمات خود را بر اساس حس ششم می‌گیرند و هرکسی که از بیرون به آن‌ها نگاه می‌کند تصور می‌کند که آن‌ها در تصمیم‌گیری عجول هستند و فوری تصمیم می‌گیرند. افراد منعطف و تغییرپذیری هستند که همیشه به دنبال تفکرات جدید هستند. به‌ جای اینکه تأمل کنند، تصمیمات آن‌ها بیشتر بر پایه‌ی شهود است.

  • برون‌گرای احساسی (EF)

در تیپ شخصیت شناسی MBTI تیپ شخصیتی برون‌گرای احساسی با هیجاناتش معرفی می‌شود و با دنیای بیرون خود ارتباط برقرار می‌کند. این تیپ شخصیتی، تفکر را سرکوب و تابع هیجانات است.

آن‌ها از لحاظ عاطفی حساس هستند و به‌راحتی با دیگران رابطه دوستی برقرار می‌کنند. افرادی سرزنده و اهل معاشرت هستند.

  • برون‌گرای فکری (ET)

در تیپ شخصیت شناسی MBTI افرادی منطقی و متعصب هستند. آن‌ها دقیقاً مطابق با مقررات جامعه عمل می‌کنند. احساسات و هیجانات خود را کنترل می‌کنند و به همین خاطر ممکن است آدم‌های خشک و سردی به نظر بیایند. تمرکز آن‌ها بر فهم مطالب است و از قاعده‌های منطقی برای پیرامون خود استفاده می‌کنند. از این رو آن‌ها می‌توانند دانشمندان خیلی برجسته‌ای باشند

تیپ شخصیتی MBTI به ما در درک بهتر نقاط قوت و ضعف خود و دیگران کمک می‌کند چرا که افراد با تیپ‌های ترجیحی متفاوت، عملکردهای متفاوتی دارند.

تمام تیپ‌های شخصیتی MBTI به یک‌میزان ارزشمند هستند. هیچ تیپ شخصیتی بر یکی دیگر برتری و یا ضعف ندارد و آنچه که باید دقت کنیم این است که بیانگر میزان بهره هوشی آن‌ها نیست و نمی‌توان از روی آن برتری اشخاص را تشخیص داد! با توجه به تیپ شخصیتی MBTI، درمی‌یابیم که افراد در موقعیت‌های مختلف چه رفتاری را از خود بروز می‌دهند.  

آزمون شخصیت شناسی MBTI

برای شروع آزمون، لطفا موارد زیر را به دقت تکمیل نمایید: