آزمون شخصیت شناسی نئو NEO

تست نئو چیست؟

تست شخصیت شناسی نئو NEO به سری تست هایی گفته می‌شود که برای انواع مشکلات روانشناسی و درک بهتر آن،انجام می گیرد.

تست نئو رایگان ، ابزاری برای تست روان سنجی است که در سراسر جهان برای آزمایش شخصیت عمومی و ارزیابی های قبل از استخدام به عنوان بخشی از فرایند استخدام استفاده می شود.

همچنین می تواند برای کمک به درک اینکه کدام مسیرهای شغلی بالقوه برای کسی مناسب است ، مورد استفاده قرار گیرد و می تواند ویژگی های شخصیتی بزرگسالان و بزرگسالان را به طور دقیق ارزیابی کند.

ممکن است نام نئو رو به عنوان “پنج تیپ شخصیتی”نیز شنیده باشید زیرا این تست پنج حوزه مختلف شخصیت را بررسی می کند تا اندازه گیری دقیق شخصیت ها را به دست آورد.

تست نئو و آشنایی با 5 تیپ شخصیتی

آزمون نئو به صورت پرسشنامه مطرح می شود. نتایج آزمون نئو به 5 تیپ شخصیتی تقسیم می‌شود:

1:”وظیفه شناسی” 2:”درونگرایی یا برونگرایی” 3:”گشایش تجربه” 4:”موافق” 5:”روان رنجوری”

این نتایج به طور کلی ابعاد شخصیتی شما را بررسی می کند و مشخص می کند که شما در کدام دسته هستید،نقاط ضعف و قوت را می گوید و شما می توانید با توجه به این نکات از لحاظ شخصیتی خود را بهبود ببخشید و در کارهایتان با انگیزه تر و در روابطتان موفق تر عمل کنید.

5 شخصیت در تست نئو

تفسیر تست نئو :

1:”وظیفه شناسی” C

در قوانین نئو، وظیفه شناسی دارای شش جنبه است: صلاحیت ، نظم ، وظیفه شناسی ، تلاش برای دستیابی به موفقیت ، انضباط شخصی ، و مشورت. مدلهای دیگر مجموعه كوچكتری از دو “جنبه” را پیشنهاد می كنند: نظم و تلاش سطح متوسطی از سازمان روانی  را تشكیل می دهد و وظیفه شناسی  در ارتباط با میل و وسواس به نظم یافتن امور و مرتب بودن و تلاش زیاد ، با بهره وری و اخلاق كاری مرتبط است.

سایر ویژگی های شخصیتی (برونگرایی کم) ، موافق بودن زیاد ، گشایش کم و روان رنجوری (پایین) با وظیفه شناسی بالا همراه با کنترل، ارتباط دارد. از نظر رفتاری ، وظیفه شناسی کم ، با ناتوانی در ایجاد انگیزه در خود برای انجام وظایفی که فرد مایل به انجام آنها است ، همراه می باشد.

وظیفه شناسی چه چیزی را مشخص می کند؟

افرادی که تیپ وظیفه شناسی در آنها فعال است،به طور کلی در خانه و محل کار خود بسیار منظم بوده و ممکن است قفسه های کتاب هایشان بر اساس حروف الفبا باشد.این افراد وسواس فکری شدیدی دارند به گونه ای که تمایل دارند همه چیز در سرجایش مرتب و منظم و همه جا تمیز و آراسته به نظر بیاید.

از لحاظ روانی،انها در محل کار خود بسیار دقیق و جاه طلب هستند و روحیه رقابتی شان بالا می باشد.یکی از معایب این تیپ شخصیتی،می تواند تاخیر زیاد در انجام دادن کار هایشان باشد زیرا انها تمایل دارند که کار را آهسته ولی در عوض تمیز و حساب شده به کارفرما یا استادشان تحویل دهند. این می تواند برای آینده شغلی یا درسی شان یک معضل باشد.

ولی همچنین افراد وظیفه شناس،بسیار سخت کوش تر و با انگیزه تر از همکاران خود هستند.انها کمتر از همکاران خود به حاشیه رفته و بیشتر سرشان به کار خودشان گرم است ولی ثبات عاطفی نیز بسیار مهم است و این افراد باید روابط خود را با دیگران بهبود ببخشند و بیشتر اجتماعی باشند مخصوصا اگر شغلشان ایجاب کند.افراد وظیفه شناس،با علم به پیروی به قوانین و سخت کوشی،می توانند رهبران یا مدیرانی عالی باشند هرچند تصمیم گیری کند و پافشاری بر قوانین می تواند آنها را به دردسر جدی بیاندازد.

عدم حس مسئولیت پذیری با جرائم و بی خانمانی و بیکاری رابطه مستقیم دارد.همچنین وظیفه شناسی می تواند یک عامل بسیار مهم برای بیماری های روانی مثل افسردگی ،خودکشی یا خشونت و بیماری های جسمی مثل چاقی و اعتیاد باشد هرچند این افراد از لحاظ رفتن به دکتر و مصرف دارو،عملکرد بسیار خوبی دارند و مقاومت نمی کنند.

کیفیت روابط در این افراد از لحاظ میزان پایین بودن موارد طلاق،بهتر می باشد.

2:”درونگرایی یا برونگرایی” E

در بسیاری از وقت ها،برونگرایی و درونگرایی به عنوان صفت اصلی انسان محسوب می شوند. برونگرایی به افرادی پر انرژی،فعال و پرتحرک و اجتماعی اطلاق می شود در حالی که درونگرایی برای افراد گوشه و منزوی و ضو اجتماعی دسته بندی می شود.این دو صفت به هم دیگر وابسته اند، یعنی اگر یکی را داشته باشید دیگری را نخواهید داشت و کسی نیز نمی تواند هر دو را باهم یا هیچکدام را نداشته باشد.

برونگرا: فرد برونگرا اجتماعی و فعال است و از محیط بیرون لذت می برد.او تنهایی را دوست ندارد و عاشق حرف زدن و روابط اجتماعی است. آنها افرادی پر جنب و جوش با انرژی فراوان و با استعداد در فعالیت های گروهی اند.

افراد درونگرا  آرام، کم تحرک و علاقه مند به کارهای انفرادیست.درونگراها از محیط های شلوغ می گریزد و عاشق جاهای ساکت و خلوت، تا در آنجا با ذهن خود مشغول باشد.این افراد خجالتی نیستند و تصور خجالتی بودن برای درونگراها اشتباهی رایج می باشد. آنها فقط تمایلی به تعامل اجتماعی و حرف زدن ندارند. متاسفانه مشکلی که برای افراد درونگرا به وجود می آید، شایع ترین آنها، افسردگی ست.

افراد برونگرا در نتایج تست شخصیت شناسی نئو از شادی بیشتری بالاترند و کمتر به این بیماری دچار می شوند.این بدین معنی نیست که درونگرایی یک عیب باشد، زیرا انها منفی نگر نیستند فقط به حالت های خنثی بیشتر تمایل دارند. اما افراد برونگرا بیشتر مثبت فکر می کنند و انجام می دهند بنابراین به دلیل تفکر مثبت کمتر به افسردگی دچار می شوند.

اما برونگرایی همیشه خوب نیست،افراد برونگرا می توانند کارهای احمقانه یا جرائمی نیز مرتکب شوند.همچنین آنها در دروس و دانشگاه زیاد موفق عمل نمی کنند هرچند می توانند در کار های دیگر به شدت موفق و درخشان باشند. اما افراد درونگرا برای شغل های دانشگاهی و علمی بسیار مناسب اند و بسیار باهوش ظاهر می شوند.

3:”گشایش تجربه” O

افرادی با صفت، مفعمولا رک،با علایق کمتر و باهوش تر از بقیه گروه ها ظاهر می شوند.این افراد خوشبین و آنها کمی محتاط و برنامه های روزمره خود را به تجربیات جدید ترجیح می دهند. آنها کمی از لحاظ رفتاری سنتی هستند هرچند کسانی که دارای گشایش زیادی به تجربه باشند،مدرن و عاشق تجربه کار های جدید هستند.

تخیل این افراد بسیار قوی ست و ذهن آنها همیشه درگیر چیزی می باشد ولی به طور کلی، هوشی ضعیف یا متوسط در اکثر رشته ها دارند و کمتر فکر می کنند و در تصمیم گیری ها عجول می باشند هرچند این افراد به شدت کنجکاو و به اصطلاح در هر کاری سرک می کشند و انگیزه بسیاری برای انجام کار ها دارند.

افراد دارای گشایش تجربه می توانند سیاست مدار های خوبی شوند زیرا آنها فرهنگ و اجتماع را دوست می داند و علاقه به یادگیری هستند. همچنین آنها تمایل زیادی به آزادی های اجتماعی و تحقق حق و حقوق های اجتماعی می باشند. این افراد باید مراقب تخیل های خود باشند و  نسبت به زندگی و آنچه در پیرامونشان اتفاق می افتد کمی واقع نگر باشند.

4:”موافق” A

موافقت یا توافق یک ویژگی شخصیتی ست که در  یک سری از افراد وجود دارد که مهربان،دلسوز و محافظه کار  تلقی می شوند. آنها خود خواه نیستند و به نوعی همدل و هماهنگ با اطرافیان و دوستانشان هستند.لطافت،دوستی،اعتماد و متواضع بودن می تواند مهم ترین جنبه های شخصیتی یک فرد موافق باشد. آنها خوش اخلاق و مانند یک مشاور برای دیگران عمل می کنند و علاقه شدیدی به کمک و همکاری به دیگران دارند. آنها می توانند همکارانی بسیار خوش خلق و جذاب برای دیگران باشند و بودن در کنار این افراد بسیار خوشایند است.انها صلح طلب و مخالف پرخاشگری و خشونت اند.

افراد موافق،می توانند بیش از حد به دیگران وابسته شوند و به اصطلاح ول کردن آنها برایشان سخت باشند. همچنین کسانی که این ویژگی را اصلا در خود ندارند،به بیماری خودشیفتگی یا “شیزوفرنی”مبتلا هستند. برای اکثرافارد بهتر هست که کمی حس های توافق و موافقت را در خود تقویت کنند و انهایی که از ویژگی موافقت زیادی برخوردار هستند باید کمی از ان کم کنند زیرا  موجب سو استفاده برخی افراد از حس دلسوزی و همدلی آنها می شود.

بهتر است کودکانی که ویژگی موافقت در آنها زیاد است را آموزش دهند. برای این کودکان در سنین بالاتر مشکلاتی نظیر عدم موفقیت در کارها، طلاق و در زندگی و عدم عزت نفس و عدم اعتماد به نفس ایجاد شود.

5:”روان رنجوری” C

افرادی که نمره بالایی در روان رنجوری دارند بیش از حد متوسط بدخلق هستند و احساساتی مانند اضطراب ، نگرانی ، ترس ، عصبانیت ، سرخوردگی ، حسادت ، حسادت ، احساس گناه ، افسردگی و تنهایی را تجربه می کنند. افرادی که روان رنجور هستند به عوامل استرس زا واکنش بدتری نشان می دهند و به احتمال زیاد شرایط عادی را تهدید کننده و نگرانی های جزئی را نا امیدکننده توصیف می کنند. آنها غالباً مردم گریز و خجالتی هستند و ممکن است در کنترل نه نگفتن و تأخیر رضایت خاطر مشکل داشته باشند.

افرادی که در تست شخصیت نئو دارای شاخص روان رنجوری بالایی هستند در معرض خطر ایجاد و بروز اختلالات روانی شایع هستند. مانند اختلالات خلقی ، اختلالات اضطرابی و اختلال مصرف مواد ، علائمی که به طور کلی اختلالات روانی  نامیده می شوند. تیپ های این شخصیت آن را به عنوان عدم کنترل خود ، توانایی ضعیف در مدیریت فشار روانی و تمایل به شکایت تعریف می کنند. آنها ار ثبات عاطفی کمتری برخوردار بوده و دائم در حالت اضطراب به سر می برند.

ریشه بسیاری از بیماری ها و اختلالات روانی در روان رنجوری بالا دارد و این می تواند به یک بیماری غیر قابل درمان تبدیل شود  و اگر کنترل نشود می تواند منجر مرگ شود. این افراد باید نگرشی مثبت تر به زندگی داشته باشند و نگرانی و اضطراب را از زندگی و شخصیتشان دور کنند و سعی کنند بیشتر با دیگران در تعامل بوده زیرا همواره در اجتماع بودن به عنوان راهی برای از بین بردن استرس تلقی می شود.

 

برای شروع آزمون، لطفا موارد زیر را به دقت تکمیل نمایید

آزمون شخصیت شناسی نئو NEO

برای شروع آزمون، لطفا موارد زیر را به دقت تکمیل نمایید: