مقالات هوش هیجانی

مهارت مدیریت احساسات

Emotion management skills

احساسات بخشی جدا نشدنی و بسیار مهم از وجود انسان است که هرگز نمی توان آن را از وجود انسان حذف کرد. برخی به اشتباه می گویند برای بهتر شدن تصمیمات در زندگی لازم است که احساسات مورد سرکوب قرار گیرند. این یک دید کاملا اشتباه است. بلکه باید هر انسان سالمی احساسات خود را پرورش دهد، اما مهارت مدیریت احساسات را نیز در خود تقویت کند.

در زمینه مسائل کاری و ملاقات ها و مذاکرات فروش و بازاریابی هم مهارت مدیریت احساسات از موارد بسیار لازم به شمار می رود. برای این کار تکنیک هایی وجود دارد که بتوان با استفاده از ان ها این مهارت را در خود تقویت کرد. در حقیقت این تکنیک ها بر اساس علم روان شناسی استوار هستند و در  روابط خانوادگی، روابط دوستانه، روابط کاری و کلیه ارتباطات زندگی روزمره انسان می توانند کاربرد بسیاری داشته باشند.

مدیریت احساسات چه مزایایی دارد؟

خیلی مهم است که یک فرد احساسات خود را سرکوب نکند و رشد خود را در همه ابعاد وجودی داشته باشد، اما بتواند در هر شرایطی احساساتش یا همان هوش هیجانی را نیز کنترل کند. فردی که توان کنترل احساسات خود را دارد مهارت های خود را در هر شرایطی می تواند به بهترین نحو استفاده کند و تصمیمات درستی را در شرایط وجود محرک های عصبی نیز اتخاذ کند. چنین فردی در شرایط عصبی نامناسب هم بهترین ارتباط را یا دیگران می تواند حفظ کند. پس به همین علت شانس موفقیت بیشتری در مذاکرات خواهد داشت.

معایب عدم مدیریت احساسات چیست؟

افرادی که نمی توانند در هنگام ورود محرک های عصبی و هیجانی احساسات خود را کنترل کنند در اثر فشار و تنش وارده کارها و واکنش هایی انجام می دهند که می تواند برای خودشان و اهدافشان در مذاکره مخرب و آسیب زا باشد. از یاد نبرید افرادی که احساسات خود را مدیریت نکرده و فقط آن ها را سرکوب می کنند هم معایب بسیاری را برای خود به ارمغان می آورند که مهم ترین آن ها اضطراب و افسردگی است.

 

چگونه مدیریت احساسات خود را به دست بیاوریم؟

بدین منظور ابتدا باید احساسات خود را درک کرده و به عواطف و احساسات خود توجه بیشتری بکنید و دارا بودن این احساسات را جزوی از ملزومات انسان بودن قلمداد نمایید و هرگز به فکر سرکوب آن ها نیفتید. این که الان نسبت به چیزی حس خاصی داشته باشید دلیل آن نیست که فردا یا در آینده هم همان حس را نسبت به آن داشته باشید. پس سعی کنید به صورت غیر قابل مهار دلبسته‌ چیزی نشوید. به احساسات خود اجازه دهید آرام آرام تعدیل شوند.

مهم ترین مورد در این بحث این است که هرگز بر اساس احساسات خود تصمیم نگیرید. به عنوان مثال تنها به دلیل اینکه همکارتان نسبت به شما زیاد با روی گشاده برخورد نمیکند دلیل آن نیست که از شما متنفر می ‌باشد، یا اینکه فقط به دلیل دلخور شدن از شریک کاری خود نباید فکر کنید که او فرد مناسبی برای شما نیست. باید قدرت تصمیم گیری خود را در برابر عوامل احساسی تا جای ممکن ایمن کنید.

از یاد نبرید که هنگامی که فورا در اثر احساسات به انجام کاری اقدام می‌کنید، بدان معناست که ترسیده‌اید و حس فرار به شما دست داده و یا حس جنگیدن دارید. بدین منظور بهتر است کمی صبر کرده و سریع تصمیم نگیرید و پس از کشیدن نفس عمیق به تصمیم گیری اقدام کنید. بهتر است وقتی که هنوز به آرامش نرسیده اید از رویارویی با افرادی که احتمال دارد آن ها را دلخور کنید بپرهیزید.

روش‌های مهار احساسات

برای بهتر مهار کردن احساسات خود بهتر است سعی کنید هر روز چند ساعت فکر و توجه خود را به مسائل دیگری معطوف نمایید. هنگامی که بیش از حد به احساسات خود توجه می‌کنید، در واقع مانند فعالیتی مثل نفس کشیدن، تمام زندگیتان را با آن گره زده ‌‎اید و احساسات در تمامی مراحل زندگی شما نقش خود را پررنگ تر می کند. در این هنگام، بعد از گذشت زمانی اندک، دیگر نمی‌توانید از سلطه احساسات بر کلیه فعالیت ها و تصمیم گیری های خود، رهایی یابید.

 به تأثیر احساسات خود نگاه کنید.

بوتنیک می‌گوید: «احساسات زندگی ما را هیجان‌انگیز، منحصربه‌فرد و سرزنده می‌کنند. “احساسات قوی می تواند نشان دهد که ما زندگی را به طور کامل در آغوش می گیریم، که واکنش های طبیعی خود را سرکوب نمی کنیم.”

احساسات شدید همه بد نیستند. این کاملاً طبیعی است که در مواقعی دچار غلبه عاطفی شوید – زمانی که یک اتفاق فوق‌العاده رخ می‌دهد، وقتی اتفاق وحشتناکی می‌افتد، زمانی که احساس می‌کنید از دست داده‌اید. احساساتی که مرتباً از کنترل خارج می شوند ممکن است منجر به موارد زیر شود:

  • بروز تعارض در دوستی
  • مشکل در ارتباط با دیگران
  • مشکل در محل کار یا مدرسه
  • تمایل به استفاده از مواد دخانی و مشروبات برای کمک به مدیریت احساسات
  • طغیان های فیزیکی یا عاطفی شامل پرخاشگری و بی حوصلگی

زمانی را در نظر بگیرید که چگونه احساسات کنترل نشده شما بر زندگی روزمره شما تأثیر می گذارد. این کار شناسایی خصوصیات مشکل دار شما را نشان داده و باعث می شود آن را به آسانی مدیریت و تقویت کنید.

احساسات خود را به جای سرکوب مدیریت کنید.

شما نمی توانید احساسات خود را با گذر زمان کنترل کنید. اما برای لحظه ای تصور کنید که می توانید احساسات را از این طریق مدیریت کنید. شما نمی خواهید آنها را در در وسط اجرا رها کنید. و همچین نمی خواهید به صورت کامل آن را رفع کنید. وقتی احساسات را  سرکوب می کنید، از تجربه و ابراز احساسات خود جلوگیری می کنید. این می تواند آگاهانه  یا ناخودآگاه اتفاق بیفتد.

اگر حس می کنید دچار یک یا چند حالت از موارد زیر شده اید بدانید شما در حال سرکوب احساسات خود هستید :

  • دارای اضطراب هستید.
  • دچار افسردگی شده اید.
  • مشکل خواب دارید.
  • دارای تنش و درد عضلانی
  • مشکل در مدیریت استرس
  • سوء مصرف مواد

وقتی یاد می گیرید که بر احساسات خود کنترل داشته باشید، مطمئن شوید که فقط آنها را موقتی رفع نمی کنید. بیان عاطفی سالم شامل یافتن تعادلی بین احساسات طاقت فرسا و عدم وجود احساسات است.

همه احساسات خود را بپذیرید

اگر می‌خواهید در مدیریت احساسات بهتر شوید، ممکن است سعی کنید احساسات خود را نسبت به خودتان کم اهمیت جلوه دهید. مثلا هنگامی که پس از دریافت خبرهای خوب یک نفس بلند می کشید یا دست خود را با هیجان بالا می‌برید یا زمانی که کلیدهای خود را پیدا نمی‌کنید با غر زنان به زمین نگاه کرده و راه می‌روید، ممکن است مفید و ناخواسته به نظر برسد که به خودتان بگویید: «فقط آرام باش» یا «این کار چندان مهمی نیست، پس این کار را نکنید.» عصبانی نشو.»

پذیرش احساسات که به آن مسئولیت پذیری هم می گویند، به هنگام آمدن به شما کمک می کند تا با آنها راحت تر شوید. افزایش راحتی خود در مورد احساسات شدید به شما این امکان را می دهد که آنها را کاملاً بدون واکنش شدید و غیر مفید احساس کنید.

در نهایت سعی نکنید روبروی احساسات خود به مقابله برخیزید که این راه اصلا برای مهار احساسات مناسب نیست. بلکه باید احساسات خود را با حفظ آرامش در کنترل  خود درآورید و هر مورد پیش آمده را به عنوان تجربه برای خود در نظر بگیرید. برای سنجش میزان مهارت فردی خود در زمینه کنترل احساسات تست هوش رایگان را انجام دهید.

منبع : www.healthline.com

به ما بگو چطور هستیم ؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۷ رای
نمایش بیشتر

مدرسه کسب و کار آیا

مدرسه کسب و کار آیا، یک موسسه آموزش مهارت‌های فردی و توسعه کسب و کار است که ماموریت آن آموزش روش‌های ایده‌پردازی، راه اندازی و ارتقای کسب و کار، مهارت‌های مذاکره و فروشندگی حرفه ای و به صورت کلی ارتقا و رشد افراد، مدیران و سازمان ها می‌باشد.

نوشته های مشابه

‫3 دیدگاه ها

    1. سلام مبینا عزیز، مدیریت احساسات در نتیجه انجام یک سری تغییرات در درون شما شکل خواهد گرفت. هوش هیجانی مقوله ای است که زیر مجموعه های فراوانی دارد که با فراگیری و به کار بستن اونها شما به خروجی نهایی می رسی که اون مدیریت احساسات هستش. موفق و موید باشید.

  1. عالی بود ولی بیشتر این مقاله راجب این بود که مهار احساسات چقدر برای ما خوب است و راجب راهکار ها چیزی گفته نشده
    ممنونم از تیم آیا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا