افزایش عملکرد منابع انسانی با رهبری

افزایش عملکرد منابع انسانی با رهبری
با توجه به افزایش آمار ایجاد استارت آپ ها و افزایش گرایش به این سمت، بیشتر مدیران شرکتها به دنبال راهی برای افزایش بهره وری پرسنل و نیروی انسانی و در نتیجه پیشرفت کسب و کار خود هستند.
از این رو همواره به دنبال کشف یک راهکار کلیدی و یا یک روش میانبر برای افزایش عملکرد افراد هستند. وقتی کسب و کارهای موفق را بررسی میکنیم متوجه میشویم نیرویی در این سازمانها وجود دارد که افراد را هماهنگ و متعهد برای رسیدن به اهداف در کنار هم نگه میدارد. چگونه این افراد در عین تفاوتهای رفتاری و فرهنگی با اتحاد در جهت رسیدن به اهداف سازمان تلاش میکنند؟
افزایش عملکرد منابع انسانی با رهبری
برای رسیدن به موفقیت راههای ناهموار پیش روی مدیران شرکتها وجود دارد آنچه که رهبران سازمانهای بزرگ را از سایر سازمانها و کسب و کارهای دیگر مجزا میکند توانایی این افراد در ایجاد ارتباط و هماهنگی و انگیزه دادن به سایر افراد و درنهایت همراه کردن افراد با خودشان است.
طبق تحقیقات و مطالعاتی که آقای جان مکسول انجام داده است این سازمانها را فردی با ویژگیها و شخصیت رهبری اداره میکند و این ویژگی یک مهارتی است که با سرمایه گذاری روی شخصیت فرد ایجاد میشود و یک استعداد ذاتی نیست در واقع مدیران سازمانهای موفق، رهبران موفقی هستند که ابتدا از خود شروع کرده اند و هر چه قابلیت رهبری یک فرد بالاتر باشد کارآیی بالاتر است.
قابلیت رهبری شما، خوب یا بد میزان کارایی شما و تاثیر بالقوه ی سازمان شما را تعیین میکند. اصول رهبری باید به صورت فرآیند در سازمان اجرا شود و هر کاری که ماهیت فرآیندی دارد، نیاز به کسب مهارت و یادگیری دارد. بنابراین رهبری مهارتی است که نیاز به یادگیری دارد. حال رهبری یا لیدر شیپ چیست؟ وظایف رهبران چیست و چه ویژگیهایی دارند؟
تعریف مدیر
برای رهبری ( مدیر ) تعاریف متعددی وجود دارد که به نگرش و جهت گیری نویسندگان حوزه ی رهبری برمیگردد. که در هر زمینه ی خاص متفاوت میباشد. در ادامه برخی از تعاریف رهبری که در علم مدیریت کاربرد دارد بیان میشود:
- یکی از اساسی ترین وظایف مدیریت نیروی انسانی به منظور ایجاد انگیزه و رغبت جهت ست یافتن به اهداف سازمان میباشد.
- هنر تاثیر گذاری و نفوذ در تصمیمات سازمان را رهبری گویند. رهبری به معنی تاثیرگذاری بر تصمیمات سازمان است و در آن سلسله مراتب تاثیری ندارد به این معنی که اگر یک فرد بر تصمیمات یک سازمان یا مدیرش تاثیر گذار است حتی اگر آن فرد مدیر سازمان هم نباشد آن فرد در آن موضوع رهبر است و مدیر پیرو او.
به صورت کلی می توان گفت «رهبری» مهارتی برای هدایت اعضای جامعه و اقدام برنامه ریزی در جهتی خاص است.
تفاوت های یک رهبر و یک دنباله رو یا پیرو
یک رهبر ویژگیهایی دارد که او را از سایر افراد متمایز میکند این افراد منظم هستند و اولین کسی را که هدایت میکنند خودشان است و در زندگی برنامه ریزی دارند و اولویتهای زندگیشان را مشخص میکنند این افراد همه چیز را از خودشان شروع میکنند و روی خودشان سرمایه گذاری میکنند این افراد صاحب بینش هستند و مورد اعتمادند. در ادامه برخی از تفاوتهای یک شخصیت رهبر گونه و یک شخصیت پیرو بیان شده است.
رهبر | پیرو |
-رهبری کرده و اقدام میکنند. – آغاز کننده هستند. – برای وقتشتان برنامه ریزی دارند. و اوضاع را پیش بینی میکنند. – در رابطه با اوقاتی که با افراد میگذرانند سرمایه گذاری میکنند. – کارهایشان را اولویت بندی میکنند. | -گوش میکنند و منتظر میمانند. – واکنشگر هستند -وقت میگذرانند و با مشکلات زندگی میکنند. – بدون هدف با دیگران وقت میگذرانند. – لیست کارها را فقط مینویسند |
وظایف رهبر یا لیدرشیپ (Leadership)
همان طور که مشخص شد رهبر باید قدرت نفوذ و تاثیرگذاری داشته باشد حال چگونه از این مورد استفاده کنند و یه عبارتی وظایف رهبرها یا لیدرها چیست؟
به طور کلی براساس تعریفهای جان مکسول از رهبری، جامعه شناسان دو گونه رهبری را از هم متمایز کرده اند: رهبری روحیه بخش و رهبری سازمان دهنده.
رهبری سازمان دهنده افرادی هستند که به گروه جهت میدهد آنها را سازمان دهی میکند اهداف و راههای رسیدن به آنها را تعیین میکند و مسئولیت پذیری آن را برعهده میگیرد. رهبری ” لیدر شیپ ” روحیه بخش کسی است که روحیه پیروان را بالا نگه میدارد و باعث ایجاد هماهنگی و حسن نیت در گروه میشود. به طور کلی یک رهبر سه وظیفه ی «هدایت»، «انگیزه» و «ارتباطات» را به عهده دارند. به این معنی که
- اهداف حرکت جامعه یا سازمان را روشن میکند
- در مورد شیوه برخورد با دیگران و مسائل تصمیم گیری میکند.
- وضع موجود را براساس ارزشهای خود یا سازمان یا جامعه تحلیل میکند و در نهایت تصویری روشن از آینده را ترسیم میکند و پیروان خود را متقاعد میکند.
- الهام بخش افراد جهت رسیدن به اهداف میباشند.
- پس از رسیدن به اهداف نیز برای حفظ نظام جدید و اهداف بدست آمده تلاش میکنند.
نتیجه گیری
با توجه به موارد بیان شده در مقاله آنچه در یک سازمان ضروری است و باعث پیشرفت سازمانها و ایجاد هماهنگی و انگیزه در نیروهای کاری میشود و به عبارتی کارایی یک سازمان و منابع انسانی را بالا میبرد؛ حضور یک مدیر با مهارت رهبری است. از آنجایی که رهبری یا لیدرشیپ یک مهارت است و چیزی نیست که به صورت ذاتی در یک فرد وجود داشته باشد .یادگیری این مهارت و افزایش قدرت رهبری در مدیران سازمانها و به طور کلی در هر فردی ابتدا باعث پیشرفت فرد در زندگی و سپس بهبود و بالا رفتن عملکرد سازمان میشود. یک رهبر با تعیین اهداف و ارائه ی راهکار برای رسیدن به آنها و سپس ایجاد رغبت و انگیزه در افراد، امور را سازمان دهی میکند و در نهایت از افراد بهترین عملکرد را دریافت میکند.