آزمون هوش چندگانه گاردنر

نظریه هوش های چندگانه گاردنر

این نظریه نشان می دهد که دیدگاه های روانسنجی سنتی از هوش بسیار محدود است. گاردنر برای اولین بار نظریه خود را در سال 1983 در کتاب Frames of Mind: Theory of Multiple Intelligences بیان کرد، گاردنر پیشنهاد کرد که هشت مدل هوش افراد وجود دارد، و پیشنهاد کرده است که نهمینی به نام «هوش اگزیستانسیالیستی» اضافه شود.

گاردنر برای به دست آوردن طیف کاملی از توانایی ها و استعدادهایی که افراد در اختیار دارند، این نظریه را مطرح می کند که ذهن افراد از نظر عملکرد متفاوت هستند، در حالی که یک فرد ممکن است در زمینه خاصی مانند هوش موسیقی قوی باشد، به احتمال زیاد دارای طیف وسیعی از توانایی ها است.

انتقاد از نظریه هوش های چندگانه گاردنر

نظریه گاردنر مورد انتقاد روانشناسان قرار گرفته است. این منتقدان استدلال می‌کنند که تعریف گاردنر از هوش بسیار گسترده است و هشت «هوش» متفاوت او صرفاً استعدادها، ویژگی‌های شخصیتی و توانایی‌ها را نشان می‌دهند. نظریه گاردنر همچنین از فقدان تحقیقات تجربی پشتیبانی می کند.

با وجود این، نظریه هوش های چندگانه از محبوبیت قابل توجهی نزد مدیران برخوردار است. بسیاری از مدیران به خصوص معلمان از هوش های چندگانه در فلسفه های تدریس خود استفاده می کنند و برای ادغام نظریه گاردنر در کلاس درس تلاش می کنند.

یادگیری بیشتر در مورد هوش های چندگانه می تواند به شما در درک بهتر نقاط قوت خود کمک کند. با انجام تست گاردنر می توانید در مورد ویژگی‌های اصلی نوع هوش خود بیشتر بدانید، و اگر هنوز مطمئن نیستید که هوش شما در کدام طبقه قرار می گیرد، این آزمون می‌تواند به شما در کشف آن کمک کند.

هوش عقلانی در برگیرنده تمام فرآیندهای شناختی انسان در طول زندگی است. وقتی حرف از هوش است، واژه ضریب هوشی IQ به ذهن ما می آید. هوش به توانایی های بالقوه عقلانی گفته می شود که از بدو تولد با ما به وجود آمده و تا زمان مرگ نیز همراه ما خواهد بود. میزان شدت و درصد ضریب هوشی در افراد متفاوت بوده و سقف مشخصی برای سنجش آن در نظر گرفته نشده است.

هوش گاردنر توسط شخصی به نام هاوارد گاردنر که یکی از روانشناسان معروف دانشگاه هاوارد بر اساس 8 مولفه مهم شخصیتی و رفتاری به وجود آمد. هدف تست هوش گاردنر سنجش میزان توانایی ذهنی بر اساس استعدادهای فردی می باشد که طبق نظریه هاوارد تعریفی که از هوش عقلانی آورده شده، این است که :

برای به دست آوردن تمام قابلیت‌ها و استعدادهای یک فرد، نباید تنها به بررسی ضریب هوشی IQ (که معادل هوش منطقی-ریاضی است) پرداخت، بلکه انواع دیگر هوش و استعداد او شامل هوش موسیقیایی، هوش درون‌فردی، هوش برون‌فردی، هوش تصویری-فضایی، هوش جسمی-حرکتی، هوش کلامی-زبانی و هوش طبیعت‌گرا نیز باید در نظر گرفته شود.

مطابق تمام نظریه ها، تست هوش گاردنر هم با انتقاداتی روبرو بوده که منتقدان می گویند : گاردنر بر اساس تعریف خود از 8 نوع هوش استعداد و خصوصیات شخصیتی بدون استفاده از  جنبه های پژوهشی آن استفاده می‌کند. اما محبوبیت تست گاردنر آنچنان معروف است که بسیاری از اساتید دانشگاهی و معلمان در تدریس های خود استفاده می‌کنند. برای سنجش میزان توانایی خود از نظر هوش عقلانی می توانید به صورت رایگان تست هوش IQ را انجام دهید.

از تست هوش گاردنر برای سنجش چه استعدادی استفاده می شود؟
انجام انواع مشاوره های تحصیلی
انجام مشاوره های شغلی و استخدام
انجام مشاوره های استعداد یابی در حوزه تحصیل و کاری
8 مدل هوش گاردنر را نام ببرید؟

با توجه به استعداد افراد بر پایه ژنتیک، 8 مدل هوش استعداد با دامنه کمتر تا بیشتر طراحی شده است. تمام این هوش ها بسته به استعداد افراد مختلف از درجه بندی برخوردار است.

1 – هوش فضایی یا تصویر سازی :

افرادی که دارای هوش ادراکی و تجسمی بالایی دارند و می توانند در ساخت و حل پازل، نمودار خوانی، نویسندگی، طراحی و نقاشی، ساختن، تعمیر کردن و طراحی وسایل علمی و تفسیر تصاویری که گرافیکی است به این هوش تعلق دارند. افراد دارای هوش فضایی مهارت کافی در نقشه خوانی و جهت یابی عالی عمل می‌کنند.

عموما افرادی که دارای هوش فضایی هستند مناسب شغل هایی مانند مخترعی، کاشفی، مکانیک، مهندسی، طراحی داخلی، مجسمه سازی و هنری، معماری و دریانوردی مناسب هستند.

2 – هوش کلامی و زبانی

افرادی که دارای هوش کلامی هستند می توانند با اندیشه و احساس عقاید و بیان خود را مطرح کنند. مهارت بالایی در به خاطر سپاری دارند. عاشق قصه گویی و شرح هستند. استفاده از طنزمایه برای سخنرانی و تفسیر معانی مورد علاقه این افراد است. به راحتی استعداد قانع کردن افراد و بیان دیدگاه خود به دیگران را دارند.

این افراد مناسب شغل های مانند نویسندگی و روزنامه نگاری، امور وکالت، معلم، سیاستمداری و انجام کارهای ترجمه ای مناسب هستند.

3 – هوش منطقی یا ریاضی

علاقه مند به حل مسائل با استفاده از روش های علمی از خصوصیات این دسته از افراد است. دوست دارند از الگوهای ریاضی و استنتاجی برای حل مشکل استفاده کنند. الگوها و تحلیل های دقیق و درستی را ارایه دهند. دوست دارند پرسش و پاسخ کنند. عاشق حل محاسبات پیچیده ریاضی هستند. از ایده های انتزاعی استقبال می‌کنند و اهل آزمایش علمی هستند.

افرادی که از این هوش برخوردار هستند مناسب کارهای مهندسی و برنامه نویسی ، امور پژوهشی و حسابداری و مسائل ریاضی هستند.

4 – هوش جسمی و حرکتی

استفاده از زبان بدن و حرکات برا انتقال اندیشه و احساسات از خصوصیات این افراد است. از هوش جنبشی بالایی برخوردار هستند و قادر هستند با انجام کارهایی که نیاز به کنترل فیزیکی بالایی دارند موفق عمل کنند. قادر هستند هماهنگی بالایی در استفاده همزمان از چشم و دست داشته  باشند.

عاشق فعالیت های ورزشی هستند، دوست دارن تقلید دیگران را در بیاورند. با دست و حرکات بدنی برای بیان احساسات خود استفاده می‌کنند. به صنایع دستی و هنر پیشگی علاقه زیادی دارند و دوست دارند با دست های خود چیزی را خلق و مفهومی که ذهن خود دارند را منتقل کنند.

این افراد مناسب شغل های ورزشی، تربیت بدنی، رقص، بازیگری و هنرپیشگی، آتش نشانی و امور مرتبط با صنعت مناسب هستند.

5 – هوش موسیقی و ریتمیک

این افراد در درک الگوهای موسیقیایی استعداد خوبی دارند. به راحتی با تغییر و لحن صداها می توانند به درک بالایی از خواسته افراد برسند. عاشق موسیقی بوده و یک یا چند ساز موسیقی را بلد هستند استفاده کنند. به دلیل اینکه نسبت به ملودی و درک ریتم های موسیقی علاقه دارند مناسب شغل خوانندگی، آواز خوانی، ارکستری، تدریس موسیقی هستند.

6 – هوش برون فردی

این افراد به راحتی میتوانند انگیزه  افکار دیگران را درک کنند. اهل تعامل بوده  دوست دارد به صورت تیمی با دیگران کار کند. این افراد استعداد سنجش میزان احساسات و تمایلات و انگیزه های افرادی که با آنها در ارتباط است را درک کنند. به راحتی میتوانند با دیگران رابطه برقرار کرده و ارتباط موفق کلامی داشته باشند. این افراد مناسب شغل هایی مانند سیاستمداری، مشاوره، امور فروشندگی، روانشناسی و امور فیلسوفی هستند.

7 – هوش درون فردی

بیشتر می‌توانند انگیزه و تمایلات خود را درک کنند. نسبت به وضع هوش هیجانی EQ خود تسلط بالایی دارد و دوست دارند به دنبال کنجکاوی و برآوردن کردن نیاز و لذات خود با استفاده از مهارت های فردی خود دارند. این افراد به عنوان یک همدل و گوش کننده خوب می توانند با افراد در تعامل باشند. آرام بوده و از جنگ و خشونت فراری هستند. از کارهایی که دارای تجزیه و تحلیلی مسائل هستند علاقه مند است.  این افراد به عنوان فیلسوف، نظریه پرداز، مشاور و  تاجر و دانشمندی مناسب هستند.

8 – هوش طبیعت‌گرا

عاشق طبیعت هستند. نسبت به نظریاتی که مطرح می‌کند پایبند بوده و کمتر انعطاف نشان می‌دهد. دوست دارند دنبال چیزهای جدید برای یادگیری باشند. به گیاه و اقلیم شناسی و حیوانات علاقه دارند. عاشق چادر زدن در طبیعت و گردشگری هستند.   این افراد مناسب شغل هایی مانند زیست شناسی، حافظ محیط زیست، امور باغبانی و زراعی و کشاورزی هستند.

براب مطالعه بیشتر مقاله هشت بعد هوشی گاردنر برای انگیزه به کارمندان را مشاهده کنید.

آزمون هوش چندگانه گاردنر

برای شروع آزمون، لطفا موارد زیر را به دقت تکمیل نمایید: